Nazilli’de 5 Eylül düşman işgalinden kurtuluşunun 99’nci yıl dönümü törenlerle kutlandı

 Nazilli’de 5 Eylül düşman işgalinden kurtuluşunun 99’nci yıl dönümü törenlerle kutlandı

Aydın’n Nazilli ilçesinin 5 Eylül düşman işgalinden kurtuluşunun 99’nci yıl dönümü törenlerle kutlandı. Nazilli Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler İstasyon Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı çelenklerin konulmasıyla başlarken, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Ardından kurtuluş etkinliği Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Daha sonra protokol üyeleri Eğriboyun Mezarlığı’na giderek Hacı Süleyman Efendi, Demirci Mehmet Efe, gazi ve şehit mezarlarını ziyaret ederek, dualar edildi. Mezarlık ziyaretinin ardından protokol üyeleri Nazilli Belediyesi tarafından yapılan keşkek hayrına katıldı. Törenlere AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Murat Dilsiz, Aydın Baro Nazilli temsilcisi Emel Şahin, İlçe Emniyet Müdürü vekili Müdür Yardımcısı Erdal Sağlam, siyasi parti temsilcileri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri, Efeler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve az sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “Nazillimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıldönümünde milli mücadele ruhunun hakim olduğu bu toplulukta sizlere hitap etmekten büyük gurur duyuyorum. 5 Eylül kahraman Türk ordusunun 26 Ağustos 1922’de başlatan destansı taarruzunun, yiğit ve mert Türk askerinin şahadet arzusunun, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasının, kadınıyla erkeğiyle koca bir ulusun var olmak ve esaretten kurtulmak için canını ortaya koyuşunun ve dünyaya dudak ısırtan mücadelesinin zaferle taçlandırılışının yıl dönümüdür. 5 Eylül sadece toprakların kurtuluşu değildir. 5 Eylül namusların, ahlakların, hanelerin, ezanların, göklerde dalgalanan şanlı bayrakların, genç kızların, yaşlı annelerin, şehit kanıyla sulanmış tüm yurt topraklarının kurtuluşu ve hürriyete kavuşmasının simgesidir. 5 Eylül ‘İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün inancı, azmi, vatan sevgisi, dehası ve kahramanlığıdır. 5 Eylül, unutulan Türklüğün yeniden hatırlanışı, varoluşun yemini, esaret tanımaz Türk’ün tarihe damgasıdır. 5 Eylül çocuklarımıza hür ve bağımsız bir Türkiye bırakma yeminidir ve sonsuza dek sürecek Atatürk sevdasının ve ilkelerinden vazgeçme ahdinin adıdır. Bu güzel ve onur dolu günü bizlere armağan eden başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları olmak üzere; emeği, inancı, gayreti geçen tüm efe yürekli büyüklerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Bu millet, bu topraklar bir daha 5 Eylüllere muhtaç kalmayacak ve bu bayraklar bir daha asla inmeyecek, gururla dalgalanmaya devam edecektir. Kurtuluş Savaşı’nın incisi, Atatürk ilke ve inkılaplarının ilk adımı olan bu mutlu gün yeniden, hepimize kutlu olsun” dedi.
-Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, ‘Türk milleti kanı pahasına bağımsızlığını korumuştur’
Nazilli halkını kurtuluş mücadelesinde üzerine düşen görevi yerine getirdiğini belirten Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, “Kurtuluş Savaşı’nda milletimiz bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceğini bütün dünyaya kanıtlamıştır. Bu büyük mücadelede Nazilli halkı da üzerine düşeni yapmıştır. Rabbim bu memlekete bir daha Kurtuluş Savaşı yaptırmasın. Türk milleti var olduğu günden bu yana vatanını ve milletini sevmeyi, bağımsız yaşamayı ve bağımsızlığını kanı pahasına korumayı ilke edinmiş bir millettir” ifadelerini kullandı.
İlçenin kurtuluşunda büyük rol oynayan Demirci Mehmet Efe, Hacı Süleyman Efendi unutulmadı. Milli mücadele kahramanları, kabirleri başında anıldı. Daha sonra Atça Şehitler Abidesi, Köşk Karatepe Şehitliği ve Umurlu Çayyüzü Şehitliği gidilerek şehitlerin ruhlarına dua edildi. Kurtuluş etkinlikleri bu akşam Nazilli Belediyesi önünden 20.00’de araç konvoyu ile devam edecek.
Belediye Meydanında vatandaşlara ilçe Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ve protokol üyeleri tarafından tarafından 5 bir kişilik keşkek ikramında bulunuldu.

admin

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir