Nazilli’de engelli vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı
Nazilli’de engelli vatandaşlara yönelik olarak geniş kapsamlı ve katılımlı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Daire Müdürlerince ve uzmanlarca engellilere sağlanan imkanlar anlatıldı. Nazilli Kaymakamlığı’nın düzenlediği bilgilendirme toplantısında engelli bireyler için yasal imkanlar, iş yaşamı ve toplumsal yaşamda kamu kurumları vasıtasıyla sağlanan imkanlar ve kendilerine verilen maddi destekler anlatıldı.
Nazilli Kaymakamlığı tarafından engelli vatandaşların eğitim, ulaşım ve sağlık hizmetlerine nasıl ulaşabilecekleri hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda yapılan toplantıya Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, SGK, Vergi Dairesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Nazilli Devlet Hastanesi, Nazilli Belediyesi, İŞKUR, Nazilli Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nden temsilciler ile Nazilli Bulunan Engelli Derneklerinin başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldılar.
-Toplantıya katılan engelli vatandaşlara engelli ve bakım aylıkları konusunda bilgilendirmeler anlatıldı.
Toplantıda ilk olarak Nazilli Kaymakamlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın engelli bireylere yaptığı hizmetler anlatıldı. Vakfın bulunduğu ilçe sınırları içinde ikamet etmek şartıyla bizzat müracaat edilerek yüzde 40 ve üzeri engeli bulunan, SGK’dan maaşı olmayan, bakım merkezlerinden yararlanmayan kişilerin yardımlardan faydalanabileceği anlatıldı. Reşit olmayan engellilerin ise aynı hanede yaşamak kaydıyla en az yüzde 40 engeli bulunanların yakınlarına engelli bakım yardımı yapıldığını belirtildi.
Engelli bir bireyle aynı hanede yaşayanlar için kişi başı aylık geliri 1833 lirayı aşmayanlara muhtaçlık yardımı yapıldığı kaydedildi. Yüzde 40 ile yüzde 69 arasında engeli bulunanlara aylık 1.226 lira, yüzde 70 ve üzeri engeli bulunanlara 1.840 lira, engelli yakınlarına ise 1.226 lira yardım yapıldığı açıklanırken, Nazilli’de 757 engelli bireyin ve 113 engelli yakınının vakfın yardımlarından faydalandığı belirtildi.
Engelli durumda olan öğrencilerin eğitimleri konularında açıklamalarda bulunuldu. Nazili Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Huriye Oktay, Nazilli ve çevresindeki altı ilçede ikamet eden 5 bin 200 öğrencinin yaş sınırı gözetilmeksizin RAM’da eğitim aldığını belirterek engel türüne göre özel eğitim sınıfları bulunduğunu, ilkokul çağındakiler için 12, ortaokul çağındakiler için 14, lise çağındakiler içinse 16 saate kadar okullarda ek eğitim verildiğini aktardı.
-Düzenlenen toplantıda engelli vatandaşlara İşkur’un sağladığı imkanlar anlatıldı
İŞKUR’un engelli bireylere verdiği hizmetler ise engelli iş koçluğu, işe yerleştirme, kurslar, hibe desteği, pasif işgücü programları ve iş kulüpleri olarak sıralandı. En az yüzde 40 engelli raporu olan 14 yaşını doldurmuş bireylerin İŞKUR imkanlarından faydalanabildiği ifade edilerek İŞKUR’un istihdam garantili kurslarından sanayi sektöründeki bir kursa katılanların günlük 137 lira, istihdam garantili diğer mesleki eğitim kurslarına katılanlara 86 lira, istihdam garantisiz eğitim kurslarına katılanlara ise günlük 63 lira ödenek verildiği aktarıldı. İŞKUR’un engellilere sağladığı hibe destekleri kapsamında ise kuruluş işlemleri için 5 bin, işletme gideri için 15 bin, kuruluş desteği olarak ise en fazla 45 bin lira verildiği ifade edildi.
-Nazilli de bulunan engelli vatandaşlara engelli araç sahibi olmak isteyenlere vergi muafiyeti anlatıldı.
Nazilli Devlet Hastanesi’nin engelli bireylere sağladığı hizmetler kapsamında 182’yi arayarak veya MHRS sistemi üzerinden başvuru yapılabildiği, yatağa bağımlı veya ağır hasta kişilere evde bakım hizmeti verildiği, hastaneye gelemeyecek olanların hastaneye naklinin sağlandığı, özel durumlarda engelli vatandaşların evlerine doktor getirildiği anlatıldı.
Vergi Dairesi temsilcisi tarafından da yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunanların 450 bin liraya kadar olan özel tertibatlı araç alımlarında Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) muafiyeti, yüzde 40 engeli bulunanların ise MTV muafiyeti sağlandığını anlatıldı.
Çalışan engellilerin ise gelir vergisi istisnalarından yararlandığı anlatıldı. Bunun dışında Emniyet Müdürlüğü temsilcisi engelli bireylere trafikte sağlanan imkanlar, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü yetkilisi, salonlar ve yurtlarda engeli bireylere ait yerler ve sağlanan imkanlar anlatılarak toplantıya katılan engelli vatandaşlara slayt gösterimi ile bilgilendirmelerde bulunuldu.