73 yıllık dev Camisinin maketi ‘Sümerbank Müzesi’ne bağışlandı
AYDIN’ın Nazilli ilçesinde 73 yıllık dev Sümerbank Camisinin maketi Nazilli Sümer kampüsü içerisinde bulunan ‘Sümerbank Müzesi’ne Sümerbank Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Dülger tarafından törenle bağışlandı.
Aydın’ın Nazilli ilçesinde 9 Ekim 1937 yılında Atatürk tarafından hizmete açılan ve 21 Aralık 1999’da kapatılarak TMSF’ye devredildi.
Sümer Basma Fabrikasının Atatürk tarafından hizmete açılmasının ardından Aşağı Nazilli’de Fabrikanın yanına yapılan Sümerbank Basma Fabrikası Camii’nin 73 yıl önce aslına uygun olarak yapılan maketi Sümerbank Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Ülgen tarafından Sümer Kampüsü içerisinde bulunan Sümer Müzesine bağışlandı.
1951 yılında yapımına başlanan ve 1955 yılında ibadete açılan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası Camii’nin 1950 yılında dönemin Marangoz Ustası Hüseyin Yılmaz ve arkadaşları tarafından tamamı gürgen ağacından hazırlanan Sümerbank Camiinin Maketi, Sümer Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin fesholması ile Dernek Başkanı Abdullah Ülgen tarafından Sümer Müzesine devredildi. 21 Aralık 1999 tarihinde Sümer Basma Fabrikası’nın kapatılarak TMSF’ye devredilmesinin ardından, Sümerbank İdari binasının Müzeye dönüştürülen bünyesinde barındırdığı birçok değerin fabrikanın idari binasında toplanmasıyla oluşturulmaya başlanan Sümerbank Müzesi’ne bağışlandı.
Müze içerisinde düzenlenen tören ile Sümerbank Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Ülgen, Sümerbanklılar Derneği Başkanı İlhan Öden, Mustafa Çakır, Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Nazilli Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr.Tuncay Ercan Sepetçioğlu’nu ziyaret ederek 73 yıllık maketi MYO Müdürü Sepetçioğlu’da teslim ettiler.
Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Nazilli MYO. Müdürü Prof. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu, ‘Sümerbank Camisi Türkiye’deki en güzel cami örneklerinden bir tanesi’
Sümerbank Basma Fabrikası tarihinin en kıymetli eserlerinden bir tanesini daha o6luşturdukları Sümerbank müzesine kazandı5rmanın sevincini yaşadıklarını belirten Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Nazilli MYO. Müdürü Prof. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu, “Nazilli Sümerbank Basma Fabrakı Bilindiği üzere 9 Ekim 1937 tarihinde bizzat Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından altın anahtar ile açılan Sümerbank Basma Fabrikası sadece Nazilli’nin değil aynı zamanda çevresinin de sosyo-ekonomi ve kültürel yapısını kökten değiştirmiştir. Sümerbank Basma Fabrikasının bulunduğu bu alan bir endüstri mirası olarak da şu anda koruma altındadır.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sümer Kampüsü olarak görev yapmakta olan bu alanda bir küçük müzemiz de bulunuyor. Sümerbank müzemiz her geçen gün bir takım farklı malzemelerle ve özellikle de fabrika döneminden kalan ürünlerle daha da zenginleşiyor. Bir tanesini de bugün en kıymetli eserlerden bir tanesini daha ‘Sümerbank Basma Fabrikası Camii’nin orijinal maketini de müzemize kazandırmanın sevincini yaşıyoruz.
Nazilli Sümerbank Camisinin temeli 1951 yılında temeli atılıyor. 1955 yılında da ibadete açılıyor. Demokrat Parti döneminde sadece Aydın’da değil tüm Türkiye’deki en güzel cami örneklerinden bir tanesi. Bu caminin mimari kaynaklarda da belirtildiği üzere Ali Vesvi Egeli Beyefendi ve bunun haricinde başka eserlere de imzasını atan bir kişi. O dönemin parasıyla 380 bin Türk Lirasına mal olmuş bir cami. O günden günümüze Cami Yaşatma Derneği de faaliyet gösteriyordu. Caminin son dernek Başkanı Abdullah Dülger Derneği kapatma kararı almasının ardından kendi derneklerinde gözü gibi koruyarak bugüne kadar muhafaza ettikleri Caminin Maketini Sümerbank Müzemize bağışladılar. Bizde bu çok kıymetli eseri müzemizde sergileyeceğiz.
Sümerbank müzemizi profesyonel olarak Türkiye’nin en iyi müzelerinden bir tanesi yapabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fabrikamız içerisinde bulunan belgeler ve dökümanlarda dağınık bir vaziyette. Tüm bunların bakımlarını da yaparak bir araya getirmek için çalışıyoruz. Sümerbank basma desenlerinin arşivini de bünyemizde barındırıyoruz. İnşallah müzemizde ilerleyen günlerde bunları da sergileyebilme imkanına kavuşacağız. Yine Nazilli’de bir tekstil müzesinin de hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.
Nazilli Sümerbanklılar Derneği Başkanı İlhan Öden, ‘Nazilli’de Sümerbank Müzemize kavuşmak en büyük arzumuz’
Nazilli Sümerbanklılar Derneği Başkanı İlhan Öden, Sümerbank Basma Fabrikası Caminin orijinal maketi ile ilgili olarak’da, “Sümerbank Basma Fabrikası Camii maketi Marangoz ustası rahmetli Hüseyin Yılmaz tarafından yapılmış ahşap kısımları kaba inşaat bölümleri hepsi o usta tarafından yapılmış. Caminin içerisindeki süslemeler ve diğer tüm süslemeler, fabrikanın ressamları tarafından yapılmış yani bu cami maketi tamamen Nazilli Sümerbank ürünü yani fabrikanın çalışanları tarafından yapılmış.
Muhtemelen cami yapılmadan önce yapılan bu maket model olarak kullanılmak üzere yapılmış tarihi değeri de çok büyük bir eser Artık bu saatten sonra 9 Ekim 1937 yılında bizzat Nazilli’ye gelen Atatürk tarafından hizmete açılan devasa Sümerbank Basma Fabrikasını kurtarmak belki mümkün değil ama Sümerbank müzesini ve buradaki sosyal tesisleri tekrar kazanmak hepimizin en büyük düşüncesi. Bizim de tüm çabalarımız bunun için. Burada Türkiye’nin en kapsamlı ve büyük tekstil müzesini görebilmek en büyük sevincimiz olacaktır” dedi.
Sümerbank Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Dülger, ‘Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası Camiinin orijinal maketini Müzemize kazandırdığımız için sevinçliyim”
Sümerbank Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Dülger de, “Bugün çok üzüntülü ve de sevinçli bir gün yaşıyorum. Üzüntülüyüm çünkü Sümerbank Basma Fabrikamızın ardından, Sümerbank Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’mizin de kapatılması üzüntümü ikiye katladı. Sevinçliyim çünkü ? Derneğimizde koruduğum ve muhafaza ettiğim Nazilli Sümerbank Basma Fabrikamızın orijinal maketini Nazilli Sümerbank Müzemize bağışladım. Bunun içinde gözüm arkada olmayacak” dedi.