Aydın il genelinde, ‘Kadın Sağlığı Eğitim Projesi’ hayata geçiriliyor

 Aydın il genelinde, ‘Kadın Sağlığı Eğitim Projesi’ hayata geçiriliyor

Aydın il genelinde, ‘Kadın Sağlığı Eğitim Projesi’ hayata geçiriliyor.
Kadınların sağlığını korumak ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla; Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un eşi Hülya Aksoy’un koordinatörlüğünde başlatılan, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Aydın Valiliği Kadın Sağlığı Eğitim Projesi’ Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy’un katılımlarıyla tanıtım toplantısı düzenlendi.
Toplantı da konuşan Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz, “Pandemi dolayısıyla yaklaşık iki yıldır büyük bir heyecanla paylaşmayı arzu ettiğimiz ve valimizin talimatları valimizin eşi Hülya Aksoy’un koordinasyonunda il sağlık müdürlüğümüzce yürütülecek olan Aydın Valiliği kadın sağlığı eğitim projemizi sizleri tanımaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.
Konuşmasını sürdüren Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz, “Elbette kalkınmış ve sağlıklı bir toplumun en temel yapı taşı ve bileşeni kadın ve kadın sağlığı eğitim projesi bu açıdan bakıldığında da bir toplum sağlığı projesidir. Sağlık, ruhen ve bedenen tam iyilik hali olmasını tanımlamaktadır ve bugün gündemimizde hayata ve kadına dair sağlıkla ilgili konuştuğumuz her ne varsa şiddetten kronik hastalıklara kanserden obeziteye organ bağışından her türlü bağımlılık ile mücadeleye Üreme sağlığından doğum sonrası depresyona kadar hemen her başlık bu projede yer bulmuş ve çalışma kapsamına alınmıştır.
Bu eğitimlerle de koruyucu ve önleyici modeller geliştirilmiştir bir hastalığı tedavi etmenin onu önlemeye çalışmaktan çok daha zor ve yıpratıcı olabileceği aynı zamanda çok daha pahalı olduğu aşikardır. İşte bu nedenlerle yıllar içerisinde çok değerli katkı ve birikimlerle derlenmiş ve özetlenmiş bu muhteşem eğitim projesi için öncelikle bir hekim, bir baba ve bir eş olarak Valimize, projeyi koordine eden valimizin eşi Hülya Aksoy’a şükranlarımı arz ediyor ve bunun bir parçası olmaktan tüm ekibim adına gurur duyuyorum.
Projenin yürütülmesinde başta Kaymakamlarımız olmak üzere İlçe Sağlık Müdürlerimiz ve sağlık profesyonellerine özveri ve emekleri için çok teşekkür ediyor, eğitim sürecinin tüm kadınlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ise proje ile 15-69 yaş grubundaki 411.522 kadınımıza ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “Aydın nüfusunun yaklaşık %50’si kadınlardan oluşuyor. Kadınlarımızın daha duyarlı olmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunlar karşısında bilinçlendirmeyi hedefledik. Özellikle Türkiye geneli baktığımızda kadınların karşı karşıya kaldığı kanser türlerinden en önemli kanser türü meme kanseridir. Erkeklerin ise akciğer kanseridir. Meme kanserinde de kendi kendini muayene edebilme ve belirli bir bilinç düzeyine ulaşabilme erken teşhis de çok önemli bir katkı sunuyor.
Toplumsal duyarlılığın son yıllarda daha üst noktalara ulaştığı, kadına yönelik şiddet konusunu da bu proje kapsamı içerisinde kadınlarımızla paylaşıyoruz. Şiddetin türlerinin neler olduğu ve şiddete maruz kaldıklarında nerelere başvurmaları gerektiği konusunda ayrıca bilgilendiriyoruz” dedi.
Aydın Kadın Sağlığı Eğitim Projesi Koordinatörü Hülya Aksoy’da konuşmasında, “Muğla’da görev yaptığımız 2002 yılından buyana Kadın Sağlığı projesini gittiğimiz bütün illerde uyguladık ve çok olumlu sonuçlar elde ederek, çok fazla kadına ulaştık. Projenin amacı; kadınlarımızı kendi sağlıkları konusunda bilinçlendirmek, bilgilendirmek, farkındalık oluşturmak.
Eğer bir kadına dahi dokunabiliyorsak ne mutlu bize. Projenin amacına ulaştığını düşünüyorum. Bundan önceki toplantılarda olduğu gibi bundan sonraki süreçte yapacağımız toplantılarda kadınlarla birlikte olmak beni mutlu edecektir. Çok onur duyduğum bir proje içinde yer alıyorum. Hepinize katılımlarınız için teşekkür ediyorum. Umarım Aydın’da da hedeflerimize ulaşabiliriz” dedi.
Konuşmaların ardından Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Gülnur Saruhan, salonda bulanan kadınlara kanserle ve kadın sağlığı ile ilgili eğitim sunumu ve video gösterimi yaparak, sorulan soruları cevaplandırdı.
Proje ile Aydın İlindeki 15-69 yaş arası toplam 411.522 kadına, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanserleri, kadın üreme sağlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, normal doğum ve anne sütü, menopoz, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin önemi, obeziteden korunma ve diyabet, organ bağışının önemi, kadına yönelik şiddet, sigara, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığının zararları konularında eğitim verilerek, farkındalık oluşturulması hedeflendiği belirtildi.

admin

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir