Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar

 Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar

Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı birimi tarafından 1-7 Mayıs Bilişim Haftası Etkinlikleri kapsamında Nazilli Şehit Mustafa Akdağ Parkında farkındalık stant çalışması yapıldı. İlçe Sağlık Müdürümüz Dr. Şule AKBAŞ’ ında katıldığı stant çalışmasına çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm toplumun teknolojinin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına teşvik edilmesi, aşırı ve zararlı teknoloji kullanımının önlenmesi ve bu konuda farkındalık yaratılması amacıyla broşürlerden dağıtılıp bilgilendirme yapıldı.

Teknoloji bağımlılığı nedir?

Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır.
Teknoloji bağımlılığı ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, “Teknoloji bağımlılığının başladığını ya da başlamak üzere olduğunu şu davranışlardan anlayabiliriz. Teknoloji (bilgisayar/tablet/telefon/internet/ sanal oyun) başında harcanan vaktin giderek artması. Teknolojiden uzak kalınca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması. Ruhsal, sosyal, adli ya da bedensel bir sorun oluşturmasına rağmen teknolojinin kullanılmaya devam edilmesi. Teknoloji başında geçirilen vakitle ilgili kontrolün kaybedilmesi. Planlanandan daha fazla teknoloji karşısında kalınması. Zamanının büyük çoğunluğunun fiilen ya da zihnen teknolojiyle geçirilmesi. Teknolojinin, sorumlulukların (iş, okul, aile, bireysel temizlik gibi) yerine getirilmesine engel olması” olarak belirtildi.

Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar.

Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar ile ilgili olarak yapılan açıklamada ise, “Fiziksel şikâyetler de, Gözlerde yanma. Boyun kaslarında ağrı ve sertleşme. Beden duruşunda bozukluk. Elde uyuşukluk. Halsizlik.
Sosyal alanda görülen şikâyetler ise, Akademik başarıda düşüş. Kişisel, aile ve okul sorunları. Zamanı idare etmede başarısızlık. Uyku bozuklukları. Yemek yememe. Aktivitelerde azalma. İnternet arkadaşları dışında izolasyon
Bağımlılığı kontrol altına alma yöntemleri ise, Günlük internet kullanım saatlerini değiştirin. Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayıp, uyulmasını sağlayın. Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirin. Yapmayı isteyip de fırsat bulamadığı faaliyetleri bir deftere yazmasını sağlayın, internet kullanmak için yoğun istek duyduğunda yazdıklarından birini yapmasını isteyin.
Ne yapmalı? Çocuklarınız ile birlikte kitap okuyun. Çocuklarınızın gelişimine uygun oyunlar oynayın. Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin. Çocuğunuzun aile ilişkilerini destekleyin, aileyi bir araya getirecek aktivite planlayın. Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın. Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin. Uzun süreli bilgisayar kullanan çocuğunuzu engelleyemiyorsanız mutlaka uzman yardımı alın. Bilgisayarı mutlaka aileniz ile zaman geçirdiğiniz odanıza koyun. İnternet ve bilgisayarı kullanmak için tün aile bireylerinin katıldığı kuralları belirleyip koyun ve bu kurallara herkesin uymasını sağlayın.
İnternet kullanımında zararlı içeriğe ulaşımı engelleyen ve ailelere bu anlamda yardımcı olan filtreleme programları kullanılmadır” denildi.

admin

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir